"Skal man ha' været med i Kender du typen? for at have et bogprogram?!", udbrød min bedre halvdel, da han konstaterede, at lydsiden til min madlavning, var Bogselskabet med Anne Glad.
Jeg kiggede lidt desorienteret på ham.
"Ja, ham der også har været med i Kender du typen? - har han ikke et tv-program om bøger?", fortsatte han. Nå jo, Flemming Møldrup, der er vært på Vild med bøger på DR K, har da dystet med Anne Glad i Kender du typen? Om det borger for kvaliteten, vil jeg undlade at gøre mig klog på - mit ærinde er et andet. Jeg har tidligere anbefalet podcasts, der falder i min smag - det kan du læse om her. Det vil jeg også gøre i dag.
Her kommer vi ikke uden om ovennævnte Anne Glad og hendes litteraturpodcast, Bogselskabet, på P4. I hver podcast inviterer Anne Glad en udvalgt og aktuel forfatter ind i sit hjem, hvor programmet bliver optaget. Her taler de ud fra nogle faste overskrifter, der er gennemgående i programserien, der i den første sæson vil præsentere otte forfattere. Fx lægger Anne Glad altid ud med at bede forfatteren om at læse den allerførste sætning fra den roman, der tales om - og der sluttes på samme måde af med værkets allersidste sætning. En rigtig fin ramme om programmet, synes jeg. Derudover er det rigtig dejligt, at Anne Glad altid lader forfatteren selv læse op fra sin roman. I min optik er det ikke værtens opgave at tage sig af oplæsningen, når forfatteren selv sidder der. Som læser vil jeg langt hellere høre værket med forfatterens stemme. De faste programpunkter betyder, at man kommer tættere på forfatterens tanker bag værket og tekstens univers. Et af de faste programpunkter - Forfatterens favorit - breder sig desuden ud over værket, idet forfatteren her anbefaler en god læseoplevelse, der gives videre til lytterne.
Den anden og sidste podcast jeg vil anbefale i dag, har intet med bøger at gøre. Det er bare en meget indlevende og tankevækkende P1-podcast-serie på fem episoder, som jeg nydt meget at lytte til, og jeg vil sige, at den har beriget mig i de tanker, jeg har om forholdet til min egen far. Den hedder Far, der er noget vi skal tale om. Thomas Skov Gaardsvig er vært, og programmerne tager afsæt i den mandag, hvor Skov Gaardsvigs far falder om med en hjerneblødning. Den skelsættende begivenhed er naturligvis et meteornedslag i værtens og hans families liv, men det åbner også op for refleksioner om forholdet til faderen. Thomas Skov Gaardsvig beskriver selv forholdet til sin far som godt og husker sin barndom som fuld af gode minder med og om faderen. Alligevel oplever han at være gledet fra sin far som voksen - og det er han ked af i dag. Han har talt med flere af sine venner om, hvilket forhold man har til sin far og besluttede derefter, at den dybt ulykkelige situation med hjerneblødningen skulle vendes til noget godt. Den skulle inspirere andre til at tænke over forholdet til deres far, før det er for sent. Han har talt med fem kendte danske mænd om forholdet til deres far. Fem meget forskellige forhold præget af både nærhed, lethed, afstand og stor kompleksitet. I alle programmer taler Skov Gaardsvig, udover de fem kendte sønner, med chefpsykolog Svend Aage Madsen, der har forsket i far-rollen. I hver podcast fortæller han om, hvordan en far kan påvirke sine børn. Svend Aage Madsens faglige blik på forholdet til ens far løfter virkelig programserien et level op, og dermed har Skov Gaardsvig nået sit mål - i hvert fald i forhold til mig. Nemlig at anspore til at reflektere over det forhold man gerne vil have til sin far, mens man stadig har ham.
Her kan du læse om min glæde ved litteratur. Jeg håber at kunne give lidt af glæden videre til dig.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Læsefestivalen “Vi læser sammen”
Efter pressemødet i går er det som om, at løfterne om forår og bedre tider lader vente lidt på sig! Men det skal heldigvis ikke hindre os i ...
-
I 1991 mister den 4-årige Adrian sin far, hvilket er tragisk i sig selv. Adrians far var på det tidspunkt blot 27 år gammel, og omstændighed...
-
Bogen er lånt på biblioteket "Har du læst Hvis der skulle komme et menneske forbi ?", spurgte min far mig for nogle måneder sid...
-
Anmeldereksemplar fra forfatteren Pernille Frandsen: "Et anker af flamingo. Det, vi glemmer, gemmer vi i hjertet" Udkom: 20. maj...
Hvor er jeg glad for at jeg har opdaget at du har denne blog! Jeg forsøger at finde danske bøger at læse, men det er meget tilfældigt, med mindre jeg får dem fra min datter. Nu vil jeg kigge her inden jeg køber den næste!
SvarSletJeg har fornyligt læst Sara Blædels Bedemandens Datter og Ilkas Arv, som vel ikke er høj litteratur, og har heller ikke meget at gøre med Danmark, men det holder mig igang med sproget. Men den 3. bind mangler endnu. Og nu er jeg igang med at læse Himlen Over Min Fars Tag af Zeinab Mosawi med Birgitte Verstermark. Den er meget velskrevet og interessant.
Er du med i GoodReads? Der er jeg begyndt at registrere og af og til også anmelde det meste af hvad jeg læser, inklusive visse ungdomsbøger til min "Little Free Library."
Hvor er det dejligt, at du følger med, Bonnie! Tusind tak for det! Det er jo sjovest at skrive, hvis nogen vil følge med!
SletJeg kan godt lide Sara Blædel og har også begge bøger i serien om Bedemandens Datter. Du har ret - ikke højstemt litteratur, men hun er en ganske udmærket plotsnedker! Respekt for at du holder dit dansk vedlige!
Jeg har brugt Goodreads, men er kommet fra det igen. Jeg kan se, at de fleste bogbloggere bruger det. Måske jeg skal overveje at komme i gang med det igen.
Jeg deltager i et par udfordringer i GoodReads, bl.a. at jeg agter at l;se 100 bøger i år, og jeg er på ca 24, så det kan godt være at jeg klarer den (man bestemmer selv målet!) og én med kategorier man skal læse en bog i. Hvis du logger ind i Goodreads kan du se hvad jeg laver, tror jeg nok.
SletDer var nogle fejl i Bedemandens Datter. Jeg tager ikke notater mens jeg læser, så jeg husker dem ikke mere. Jeg mener at den ene var sproglig, og en anden var noget i stil med forkerte hår farve. Jeg går ud fra at fejlene var rettet i den engelske oversættelse. (Kun den første er oversat indtil videre.)