tirsdag den 7. april 2020

Til døden os skiller

Anmeldereksemplar fra Gads Forla
Mette Bording Nybo: "Lev stærkt dø smukt"
Udkom: 5. februar 2020
Omfang: 226 sider
Vejl. pris: 249,95 kr.
"Lev stærkt dø smukt" er en bog om kærlighed og om vedholdende at insistere på livets styrke, men det er også fortællingen om tab, afsked, fortvivlelse, sorg og sorgbearbejdning - og den hjerteskærende dualisme, der opstår, når alle disse modsatrettede følelser skal rummes i én og samme familie.
Forfatter Mette Bording Nybo beskriver gribende og stærkt, hvordan hun sammen med sin mand, Thomas, må erkende, at han vil tabe den ulige kamp mod en knoglemarvskræft, der gennem tre et halvt år har reduceret ham fra en trænet sportsmand til en fysisk nedbrudt krop. Familien, der også tæller tre sønner, gennemlever et sorgforløb, hvor Thomas sammen med sin hustru spiller en helt central rolle i at forberede sønnerne og hende til et liv, som han ikke bliver en del af. 
I form af nærvær, svære samtaler og intense stunder mellem far og sønner, men også på det helt lavpraktiske plan med instruktioner om, hvordan udfordringer af mere teknisk og praktisk karakter kan klares. Thomas' krop forfalder, men psykisk bevarer han værdigheden og styrken ved at gå ind i de vanskelige samtaler om familiens liv efter hans død, men også i modet til at være i sorgen sammen med dem. Det samme gør sig gældende i Thomas' planlægning af sin egen begravelse og det faktum, at han bygger sin egen kiste sammen med en kammerat.
I Mette Bording Nybos optik har det den betydning, at hun og sønnerne påbegyndte sorgarbejdet sammen med Thomas, mens han stadig var hos dem. Thomas ønskede blandt andet, at forfatteren skulle finde en ny mand efter hans død. Thomas satte hende fri til at fylde det tomrum, som hans død naturligvis ville efterlade. Et tomrum, det ville være helt urimeligt at lade de tre sønner at udfylde. Et tomrum som han og forfatteren i stedet ønskede, at et andet voksent menneske skulle udfylde.
Bogen følger alfabetets kronologi i kapiteloverskrifterne, fra Ametystbryllup til Åbenhed, men derudover en det en cirkulær fortælling uden tidsfølge med nedslag i familiens liv i kræftforløbet med kurs mod det uundgåelige, den forårsdag sidste år hvor Thomas dør som 45-årig. Her ligger, efter min mening, bogens største styrke - med Mette Bording Nybos egne ord: "Optimisme kan være godt, men ikke hvis den skygger for accepten af det uafvendelige." Netop her præciserer forfatteren en pointe, der er blevet hos mig efter endt læsning. Hvis man ikke accepterer dødens tilstedeværelse, når alt håb er ude, kan man ikke bruge den sidste tid på at tage en nærværende afsked med den, man elsker.
"Lev stærkt dø smukt" gør op med kulturelt indlejrede forestillinger om, hvordan man sørger. At sorgarbejdet kan indledes sammen med den, der skal dø, Dermed bliver den en vigtig stemme i forhold til at aftabuisere døden. Jeg har læst bogen med tårerne trillende ned af kinderne, men det er også en bog, der indgyder håb. Håb om at livet går videre - trods alt.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Til døden os skiller

Anmeldereksemplar fra Gads Forla Mette Bording Nybo: "Lev stærkt dø smukt" Udkom: 5. februar 2020 Omfang: 226 sider Vejl. pris: 24...